Jeu-de-boulesbaan

De opening van de jeu-de-boules baan was een happening, die zelfs het landelijke nieuws haalde.

De opening zou gebeuren door enkele bewoners van “De Bremhoeve”. Hierbij waren RTV Drenthe en het programma “Op ’t Jak” aanwezig en zou live uitgezonden worden op de radio en op het internet. Ook was de schrijvende pers aanwezig. Om 10:00 uur gebeurde het: Henny Wildeboer (als voorzitter van Streekbelang) gooide de bal mooi door het doek dat over de jeu de boules baan gespannen was en zo was de baan  geopend. Tevreden gingen we koffiedrinken in Woonzorg “De Bremhoeve”. Toen vertelde Meta Kroon (bestuurder van Woonzorg “De Bremhoeve”) dat we de opening om 11:00 uur nog een keer over moesten doen. Dit i.v.m. opnames van het programma “Een Vandaag”. Door Henny werd de bal nogmaals door het doek gegooid. Dit keer voor de camera van de landelijke televisiezender. Dus ’s avonds zaten we te kijken op TV Drenthe en ook op NPO1. Het item op de landelijke zender was een teleurstelling voor heel veel Fortenaren, want Fort kwam maar 20 seconden in beeld. Het was onderdeel van het item Kleinschalige Zorg met een interview van Meta Kroon op “De Bremhoeve”.

 

Het voetveerpontje over het Riegmeer

Sindsdien hebben we bijna alle projecten door zelfwerkzaamheid opgepakt. Te beginnen met het voetveerpontje over het Riegmeer. De gemeente De Wolden had geld gekregen van de netbeheerder TenneT omdat de hoogspanningsmasten, over het gebeid van Zuidwolde liepen (het zogenaamde Tennetgeld). Met dit geld werd het wandelknooppuntnetwerk opgezet. Een onderdeel hiervan was het “dorpsommetje” van Fort en Veeningen. De bedoeling was dat de verbinding tussen Fort en Bloemberg weer werd hersteld. Deze was verdwenen door het graven van het Riegmeer.

Het geld was geen probleem. Het waterschap gaf wel problemen. Ons eerste voorstel was een brug. Maar we mochten van het waterschap geen pijlers in het Riegmeer plaatsen. Deze pijlers waren van invloed op de doorstroming. Een brug mocht wel met een overspanning. Maar een brug met een overspanning van 20 meter was financieel niet haalbaar! Toen werd er een dam geopperd, maar dat mocht helemaal niet. Dus bleef er een pontje over.

Maar hoe doe je dat met een pontje? Twee leden zijn op een middag naar de Weerribben gegaan en hebben daar een pontje bekeken. Zo’n pontje moest er dus op Fort ook komen. Het werd een gezamenlijk project van RECO Zuidwolde, Streekbelang Fort en dorpsbelangen Veeningen. Het resultaat mag er zijn!

5 mei 2012 was het dan zo ver. Met veel feestelijk vertoon en in aanwezigheid van de toenmalige burgemeester Roger de Groot, die de dag ervoor was beëdigd in de gemeente De Wolden, werd het pontje over het Riegmeer officieel overgedragen aan de dorpsgemeenschappen van Fort en Veeningen. Zo’n zeventig genodigden en belangstellenden hadden zich aan de Fortkant van het water opgesteld en zagen van de Bloembergkant burgemeester en wethouder naderen, overgevaren door veerman Jo Muller en vergezeld door verslaggeefster Hennie Kuier van het radioprogramma “Hemmeltied”. Veilig aan wal gebracht werden zij welkom geheten door de voorzitters van Streekbelang Fort en Dorpsbelang Veeningen en volgde de officiële overdracht.       

Het werd op locatie en vanaf het pontje live uitgezonden in het programma “Hemmeltied” op Radio Drenthe. Tegelijkertijd werd er geschakeld met een live reportage vanuit het Dorpshuis “De Snikke”. In “De Snikke” vond het optreden plaats van het piratenkoor “Het Zwarte Gat”, dat speciaal voor deze gelegenheid een pontjeslied had gecomponeerd.

Het pontje kreeg de naam “Pontje van Ben” en is vernoemd naar de voormalige voorzitter van Streekbelang Fort, de heer Ben van Pul, die net in die week was overleden. Hij was degene die zich altijd had ingezet voor de dorpsommetjes.

Dat pontje is er nu dus en Fort (en ook Veeningen) hebben daarmee een “dorpsrondje met een pontje” (aardige bijkomstigheid: het is het eerste voetveer in de provincie Drenthe).

 

Drogterpad

Een groter project was het fietspad langs de Drogterweg. Het was al lang een wens van de bevolking om een fietsverbinding te hebben van Fort richting Bazuin en Zuidwolde. Ook in de dorpsvisie van 2010-2020 was deze wens naar voren gekomen. Maar voor de gemeente had dit geen prioriteit. Het was niet druk genoeg en er waren nagenoeg geen ongelukken geweest.

Wethouder Jan ten Kate opent het Drogterpad.

Hij was er ook voor dat de gemeente subsidie  zou geven zodat er een andere toplaag op het pad zou komen, nadat hij het pad had geopend op een oude transportfiets

Het bestuur van Streekbelang besloot daarom om zelf een fietspad aan te gaan leggen op eigen kosten en met vrijwilligers. Er kwam toestemming om het aan te leggen door de boswal langs de Drogterweg. Deze wal is gemeentegrond.

Subsidie werd verkregen van de gemeente, de provincie uit een potje voor recreatie, geld van het Tonckensfonds en de RABO-bank. Daarmee zijn we aan de slag gegaan. Eerst moest het tracé klaargemaakt worden. Toen moest het worden uitgegraven en er moest verharding in. Daarop kwam fijn puin om er overheen te kunnen fietsen. Achteraf bleek de puinlaag te grof en moest er een laag Schots graniet op. Gelukkig voor ons was de gemeente bereid om deze bovenlaag van graniet voor hun rekening te nemen. De firma Bloemert heeft dat netjes uitgevoerd. Het mooiste compliment kregen we van de voorzitter van de natuurvereniging. Toen het pad klaar was, zei hij tegen mij: “Dus het fietspad door de boswal is er toch niet gekomen?” Ik vertelde hem dat het pad er al lag. Wat hij niet doorhad, omdat de boswal nog gewoon intact was gebleven. Op het hele traject van ca. 1 km waren maar 8 dikke bomen verwijderd.

 

Drentse vlag en Fairybells

Bij het beeldje op de driesprong is door Streekbelang een vlaggenmast geplaatst, die in december wordt opgetuigd met een Fairybell. De rest van het jaar hangt er de vlag van marketing Drenthe. Maar deze vlag is een nogal gewild object, want hij is al 4 keer meegenomen. Dit tot grote tevredenheid van Marketing Drenthe, want toen ik dit vertelde, vonden ze het opmerkelijk dat de vlag zo populair was. Wanneer de vlag weer wordt ontvreemd, krijgen we direct weer een nieuwe vlag kosteloos opgestuurd.

 

Duofiets

Een belangrijk onderdeel van Streekbelang is het aanvragen en binnenhalen van subsidies. En deze donaties komen soms uit de meest onbekende fondsen. Zo is de duofiets grotendeels gefinancierd uit het Vaillantfonds. Dit is een fonds van crematoria. Als mensen gecremeerd worden, blijven er soms edele metalen achter zoals protheses. De opbrengst daarvan gaat naar het Vaillantfonds.

 

Diverse overige projecten

Er zijn in het verleden veel meer dingen gerealiseerd, zoals de drainage op het evenemententerrein, de speeltuin “De Tolterhoek”, het infobord, de picknickbanken, kunstwerk op de driesprong enzovoort. Niet alle projecten zijn een succesverhaal geworden. Zo is de pumptrackbaan niet het succes geworden waar we op hadden gerekend. Maar dit verhaal is een kleine opsomming waar Streekbelang Fort in de loop van de jaren mee bezig is geweest. We hopen in de toekomst dit werk voor de gemeenschap voort te kunnen zetten. En als er iemand van het huidige bestuur mee stopt, dan hopen we dat er een enthousiaste inwoner opstaat die dan die plaats wil innemen.

Tekst: Jan Rozema (algemeen bestuurslid Streekbelang Fort)